درحالی که داعش اکثر پایگاه خود در سوریه را بدلیل قدرت گرفتن مبارزان سوری و حزب الله لبنان ترک کرده است، به نظر می رسد که بهترین زمان برای ایجاد اتحاد بزرگ برای نابودی داعش فرا رسیده باشد اما تاکنون ایالات متحده با ایران و ارتش سوریه مذاکره ای مستقیم نداشته است ولی در بخش دیپلماسی این جریان مرور گشته . هواپیماهای ایالات متحده درحال بمباران مواضع داعش هستند و تانک های لشگر 81 زرهی ایران هم به شمال عراق فرستاده شده اند. اما ارتش این دو کشور خارجی که در حال جنگ با داعش هستند، با هم مذاکره و تفاهمی نداشتند. مقام های آمریکایی و عراقی به دیلی بیست گفته اند که هیچ کانال ارتباطی مستقیمی برای هماهنگ کردن فعالیت های نظامی در عراق تشکیل نشده است. در عوض پیام ها میان ایالات متحده و ایران از طریق مقامات ارشد عراقی که به دو کشور رفت و آمد دارند، منتقل می شود.
در آخرین تماس محرمان جان کری و محمد جواد ظریف موضوع همکاری و عقب راندن داعش بررسی شد ولی بدلیل جبهه گیری جان کری بر علیه بشار اسد این گفتگو نتیجه محسوسی نداشته و همه این همکاری ها به دیدار ماه سپتامبر باراک اوباما و حسن روحانی موکول شده که قرار است در دیداری کوتاه مدت توافقنامه ای برای مبارزه با تروریزم داعش به امضا برسانند یکی از مقامات ارشد آمریکایی در این باره می گوید «کانال های ارتباطی ما در مقایسه با یک سال پیش تغییری نکرده است و همه چیز بستگی به دیدار روحانی و اوباما دارد که سطح گفتگوها را به قله سیاسی برسانند . فعالیت های زیادی وجود دارد، ولی ما کانال جدیدی ایجاد کرده ایم» هفته ی پیش تعدادی از تحلیلگران پیشنهاد دادند که به منظور مقابله با داعش باید یک اتحاد بزرگ با حضور ایران، روسیه، سوریه و ایالات متحده تشکیل شود. اما تاکنون این اتفاق رخ نداده است. روز دوشنبه، ولید المعلم وزیر خارجه سوریه هرگونه فعالیت های آمریکا علیه داعش در سوریه را حرکتی تجاوزکارانه نامید، ولی با وجود این هشدار، وال استریت ژورنال گزارش داده است که پنتاگون در حال آماده شدن برای اعزام هواپیماهای جاسوسی به آسمان سوریه است و مجوز ورود به آسمان سوریه را ایران از طرف سوریه صادر کرده است .
درحالی که روسیه هواپیماهای مورد نیاز عراق برای مبارزه با داعش را تامین نموده است، تنش ها میان کاخ سفید و کرملین
همچنان بر سر اوکراین ادامه دارد. دولت اوباما رژیم پوتین را به ارسال سلاح به اوکراین و ارسال سلاح از طرف خودشان آن را کمک های بشردوستانه می نامند. این درحالی است که رهبران ایران پیغام داده اند که حاضر به همکاری بر سر حمله به داعش هستند و این همکاری به دو چیز منوط گردیده یک رضایت عربستان و دیدار حسن روحانی با اوباما در سفر ماه سپتامبر به نیویورک در مجمع عمومی سازمان ملل .
یکی از مقام های عراقی که همکاری نزدیکی با ارتش ایالات متحده دارد به دیلی بیست گفته که سیاست مداران عراقی به ویژه کردها و شیعیان ناسیونالیست در حال انتقال پیام میان ایالات متحده و ایران هستند و هر دو طرف برای پیوستن به هم اشتیاق زیادی نشان میدهند. اما در حال حاضر کانال ارتباطی اصلی برای مذاکره ایران و آمریکا، مذاکرات هسته ای در وین اتریش است. همچنین یکی از مقامات آمریکایی می گوید بعد از آن که شهر موصل در ماه ژوئن توسط داعش سقوط کرد، دیپلمات ها موضوع عراق را در حاشیه ی مذاکرات هسته ای مطرح کردند. اما مقامات به این مسئله هم اشاره می کنند که تنها برای مطلع کردن ایران از اقدامات آمریکا بوده است و هیچ مذاکره ای درباره این که چه اقداماتی باید برای مبارزه داعش صورت بگیرد، انجام نشده است.
به داخل عراق بازمی گردیم، ایران با استفاده از مشاورانش به عراق کمک می کند و نیروی قدس در صدد بسیج مردمی و ساختن میلشیای مردمی همچون ارتش بیست میلیونی در عراق است یعنی کاری که در سوریه انجام داد و داعش و گروههای دیگر را با مشکل روبرو نمود. هفته ی گذشته نیز گزارشی منتشر شد که براساس آن ایران تانک هایش را برای مبارزه با داعش به شمال عراق فرستاده است و هم اکنون دو فروند بالگرد ایرانی جهت انتقال سلاح و محمات به پشت جبهه ها به کردستان اعزام شده اند . ایران و ایالات متحده پیش از این هم همکاری های فنی در عراق با یکدیگر داشته اند. در جریان جنگ خلیج فارس در سال 1991 و اشغال عراق در سال 2003، مقامات ایران و آمریکا بر سر رسیدن به پروتکلی درباره سقوط احتمالی خلبانی آمریکایی در خاک ایران به رایزنی پرداخته اند و در اینخصوص حتی قراردادی امضا نموده بودند.
درسال 2007، رایان کروکر یک کانال ارتباطی با ایران باز کرد. اما جیمز جفری سفیر سابق ایالات متحده در عراق در فاصله سال های 2010 و 2012 اعتقاد دارد که ایران و امریکا در این خصوص دستاوردی نداشتند ولی این کانال همچنان باز است. جفری علاوه بر این می گوید که مقامات ارتش ایالات متحده بارها کانال های ارتباطی با ایران را به وجود آوردند و درباره مسائل فنی در خلیج فارس با هم مذاکره داشته اند اما آن گونه که میان ایالات متحده با روسیه و چین پروتکل رسمی برای این گونه روابط وجود دارد، این پروتکل در روابط آمریکا و ایران صدق نمی کند....حمیدرضا ذاکری کارمند اسبق سازمان اطلاعات ایران