بیایید همه باهم بدون تحجر و واقع بینانه فقط یک لحظه تصور کنید که شما یک دیپلمات و شهروند عربستان سعودی، اماراتی، اردنی یا اسرائیلی هستیدیا یکی از طرفداران اپوزیسیون سرسخت جمهوری اسلامی ایران همچون سازمان مجاهدین خلق ایرن ، یا طرفداران سلطنت و رضا پهلوی و یا دیگر گروه های سیاسی همچون احزاب کردستان و خوزستان و سیستان و بلوچستان . دغدغه اصلی امنیت ملی شما این روز ها ایران است و برای احزاب اپوزیسیون بر باد رفتن رویاهای سی و پنج ساله : ظهور ایران، برنامه هسته ای ایران ، نیروهای سپاه پاسداران در عراق و سوریه، نفوذ در حال گسترش آنها از یمن، عراق، سوریه تا لبنان. و حالا فکر کنید بهترین متحد شما در طول سه دهه گذشته ایالات متحد امریکا بوده است. طبیعتا در مورد سیاست امریکا نگران هستید. شما می دانید امریکا در مقابل مردم ایران چه مواضعی پیش رو گرفته، تعجب خواهید کرد اگر امریکا بازیگر قابل اعتماد برای شما باشد یا اینکه به یکدفعه بعد از 3 دهه بهشت برین فشار بر ایران که برای ما لذت و منفعت داشته روزی آمریکا سیاست تغییر در رویه قبلی را اعلام کند.
کدام تغییر؟ نزدیکی با ایران که به تحریم ها پایان دهد، حیات جدید اقتصادی را آماده کند و موجب برقراری روابط دیپلماتیک با ایران شود و کلا مبادلاتی که تقریبا در برابر هیچ صورت می گیرد البته از نظر دید عمومی . پس شما بنوبه خود فکر خواهید کرد که این جمهوری اسلامی است که هیچ امتیاز خارجی در مورد سیاست هایش نداده است . و هرگونه تغییری در سیاست امریکا باید نشان دهد که در کشمکش طولانی میان تهران و واشنگتن از ۱۹۷۹ این امریکایی ها بودند که واقعا اغماض کردند.
اما الان شما تلویزیون را روشن می کنید، می شنوید که امریکا سیاستش را در قبال کوبا تغییر داده است. برقراری روابط مجدد دیپلماتیک و تغییر ات بسیار در نظام تحریم ها به معنای پول های بیشتر برای کاسترو است و تغییری مهم در کلیت سیاست های رسمی واشنگتن نسبت به هاوانا. در مقابل ۵۳ زندانی سیاسی، برادران کاسترو یک جاسوس امریکایی و گروگان امریکایی آلن گروس را آزاد کردند. اما وقتی به تغییرات ساختار سیاسی یا سیاست های داخلی بر می گردیم تقریبا میزان تغییرات صفر است. به این نتیجه می توان رسید که بعد از کشمکش طولانی میان این دو کشور بعد از ۱۹۵۹ تقریبا رژیم کاسترو دست بالا را دارد و امریکا دست خالی است.
نتیجه گیری شما درمورد ایران هم اجتناب ناپذیر است: دولت اوباما نمی تواند تنها سیاست قبلی در مورد ایران را کنار بگذارد. آیت الله خامنه ای علاقه ای به بازگشایی روابط و نزدیکی با امریکایی ها ظاهرا در شعارهایش ندارد. اما مخالفان از سر گیری روابط با تهران در طرف امریکایی باید امیدوار باشند که دولت اوباما هر چه زود تر کارش تمام شود. روابط واشنگتن و هاوانا پیامدهای خود را بر منطقه خاورمیانه و کل آسیا خواهد داشت. برای همه کسانی که در آسیا با ظهور چین دست و پنجه نرم می کنند یا در اروپا کشورهای نزدیک روسیۀ پوتین. باید پرسید ضمانت ها و تعهدات امریکا که در طول پنجاه سال در دوره های مختلف روسای جمهوری مثل جانسون، کار تر و حتی کلینتون دنبال شده، چیست و چگونه یک شبه کنار گذاشته شده است؟
در پایان سال جاری سوال هایی مطرح می شود و باید پرسید که بعد از کوبا چه کشوری در سیاست جدید امریکا قرار می گیرد و پاسخ بسیار راحت است ایران ، قطعا امریکایی که این روز ها بیشتر علاقمند هست تا از دشمنانش تفقد کند تا هوای متحدانش را داشته باشد و بازیها را بنحوی برد برد ادامه دهد و این آن دید سیاسی آمریکا است که معامله با ایران و روحانی و ظریف بنمایندگی آیت الله خامنه ای قطعی نموده ولی برای جا انداختن این مهم هفت ماه بخود و رسانه ها فرصت آماده شدن دادند .
حمیدرضا ذاکری کارمند اسبق سازمان اطلاعات ایران
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر